fbpx

Selidba firme MIKROTEC OPTIKA

Selidba firme MIKROTEC OPTIKA

Selidba firme MIKROTEC OPTIKA

U avgustu 2017. godine preselili smo firmu “Mikrotec optika”, čije je sedište u Kaću. Ta firma se bavi izradom sočiva za inostrano tržište. Selidba je trajala šest dana, s pauzama od po jedan ili dva dana između dva radna dana. Firma nije smela prestati da radi, pa smo je selili sukcesivno. Znači, kako jedan segment ili deo postrojenja preselimo, tako ga oni sledeći dan stave u pogon. Sledeći dan pristupamo preseljenju sledećeg segmenta i tako redom.

Selidba se odvijala sa jednog na drugi kraj Kaća. Firma je prelazila iz iznajmljenog prostora u svoj novosagrađeni objekat, koji ispunjava najviše evropske standarde. Inventar koji smo selili bio je izuzetno specifičan i zahtevan. Od inventara bih izdvojio nove i vrlo skupocene mašine i razne stručne alate. Bilo je na desetine mašina teških od 180 kg do 250 kg, četiri mašine od 350 kg, dve od 550 kg, jedna od 600 kg i jedna od 800 kg. Ne treba zanemariti ni gomilu radnih stolova, popriličan broj skupocenih mernih instrumenata, veliku količinu teških metalnih ormana, raze klupe, police, gomilu kutija i gomilu repromaterijala.

Cela ekipa agencije NSSELIDBE i svaki njen pojedinac pružili su svoj maksimum. Takođe, svaki pojedinac je sve vreme selidbe morao biti veoma koncentrisan i fokusiran na deo zadatka koji je za njega bio određen. Tropski dani su nam zadavali poteškoće, pored ionako zahtevnog i specifičnog posla koji smo imali pred sobom. Ta predanost u poslu i koncentracija prilikom rada su veoma neophodne da bi se izbegla i najmanja povreda nekog od radnika, a takođe i da bi kompletan inventar neoštećen stigao na novu adresu. Za tih šest dana, koliko je ukupno trajalo preseljenje te firme, natovarili smo i prevezli sedam kamionskih i devet kombi tura. Kamion je zapremine 39 m3, a kombi 16 m3. Zbog bezbednosti i sigurnosti u transportu, u kombi smo tovarili vrlo osetljive mašine, elektronske uređaje i drugu osetljivu robu. Kao i inače, u tovarnom prostoru kombija dodatno smo pričvrstili, fiksirali i obezbedili utovarene elemente. Time smo omogućili još bezbedniji transport.

Za utovar teških CNC mašina i raznih alata velike mase i nezgodnih oblika potrebno je da radnici poseduju veliko iskustvo i stručnost u radu. Takve strojeve i mašine stručna lica moraju propisno raskačiti i pripremiti za transport, a onda nastupamo mi. Mi smo mašine dodatno pregledali i zaštitili a onda pristupili utovaru. Da bismo takve mašine uopšte pomerili sa mesta, često smo koristili velike pajsere, duge cevi kao poluge, ručne dizalice, ručne viljuškare, jake gurtne i cevi za kotrljanje do mesta gde teret mogu preuzeti dva ručna viljuškara ili veliki viljuškar. Većinu tih mašina smo utovarali u kamion pomoću kamionske rampe, tj. kamionskog lifta. U kamionu smo, naravno, dodatno fiksirali svaku mašinu, potklocali i maksimalno je učvrstili i pripremili za transport.

Na istovaru u novi prostor imali smo ozbiljan zadatak. Rukovostvo firme i direktor Igor su bili krajnje jasni i precizni. Morali smo sačuvati podove, zidove, prozore, vrata, pragove, odnosno celu halu i svaki njen deo, i spolja i iznutra, i od najmanjeg oštećenja. Kompletna hala je imala postavljene PVC podove, koji su bili veoma lepi i dobro urađeni. Prilikom unošenja pomenutih mašina u halu podmetali smo šperploče naizmenično ispod točkova, tako da točkovi ručnog viljuškara nisu mogli da se usecaju u pod niti da ostavljaju crni ili bilo kakav drugi trag. Neke segmente tog posla možete pogledati ovde. Još nezgodnije bilo je skinuti svaku tu mašinu sa paletara i namincati je na tačno previđeno mesto u tom sektoru tog pogona kome ona pripada, a da pri tome, naravno, ne ostane nijedan otisak na podu oko mašine. Kada pričam o ovome, moram da spomenem i aluminijumske pragove na ulaznim i drugim vratima. Aluminijumski prag, pogotovo na ulaznim vratima, zaštitili smo kako ne bi ulegao od točkova ručnog viljuškara i teškog tereta koji smo tuda morali da pronesemo. Napravili smo malu platformu, rampu, kako s jedne, tako i s druge strane praga. Postavili smo razne daske, letve i veliku OSB ploču, nivelisanu sa blagim nagibom prema pragu, pa tako i od njega na drugu stranu.

Uspeli smo da odradimo posao za svaku pohvalu. Firmu “Mikrotec optika” preselili smo u planiranim vremenskim okvirima i bez i najmanjeg oštećenja opreme ili inventara. Agencija NSSELIDBE je još jednom uspela da ispoštuje sve rokove, na obostrano zadovoljstvo naših klijenata i nas. Direktor nije skrivao zadovoljstvo urađenim poslom i rekao je da će nas uvek rado preporučiti. Poklonili smo mu dve nove majice, jednu belu i jednu crnu sa logom naše firme. Kao potvrda uspešne saradnje, direktor Igor se, uz veliki osmeh, na kraju  fotografisao  s nama.

MIKROTEC OPTIKA-selidbe Novi Sad

selidba firme MIKROTEC-selidbe Novi Sad

selidba firme MIKROTEC-selidbe Novi Sad

selidba firme MIKROTEC OPTIKA-selidbe Novi Sad

 

 

 

 

Related Posts

Unesite željenu reč